"Обвуглення цукру"
50г цукру розтерли у ступці. Готову пудру висипали у хімічну склянку, додали декілька мілілітрів води .
Масу добре перемішали і обережно додали 20 мл концентрованої сульфатної кислоти. Знову добре перемішали. Через хвилину суміш у склянці потемнішала і у вигляді чорної пористої маси почала підніматися над склянкою. Реакція супроводжується виділенням тепла, газів. Тому її слід проводити у витяжній шафі, а склянку розташовувати на керамічній підставці.
Ефект реакції пояснюється тим, що сульфатна кислота, віднімаючи воду, обвуглює багато органічних сполук, в тому числі й цукор.Одночасно з відщепленням від молекули цукру води та окисненням карбону до вуглекислого газу СО2, утворюється ще сірчистий газ SO2. Гази, що виділяються, виштовхують пористу вуглецеву масу зі склянки.
(Текст взятий з interesting1experiments.blogspot.com)